Bedömning
I början av terapin blir det många frågor och reflektioner kring känslor, beteenden och hur man upplever sin situation. Hur man fungerar i vardagen och vilka mönster man sitter fast i. Bedömning och diagnostisering sker med hjälp av vårdens diagnostiska system.
Känslor: Kan handla om att man ofta känner oro, rädsla, stress, skam, skuld, nedstämdhet ledsenhet eller trötthet.
Beteenden: Kan handla om att man anpassar sig, är följsam, är undvikande, isolerar sig, kontrollerar för mycket, tar för mycket ansvar, överpresterar och måste utföra saker på ett perfekt sätt.
Upplevelser: Kan handla om upplevelse av tomhet, att det är fel på en själv, rädsla att förlora kontrollen, en stark rädsla för att bli lämnad, otillräcklighet, att vara annorlunda, misslyckande, värdelöshet, underlägsenhet och otrygghet.
Utredning
Neuropsykiatrisk utredning
Med benämningen neuropsykiatri menas vanligen funktionsvariationer så som autismspektrumtillstånd eller ADHD.
Vid dessa utredningar erbjuder vi kontakt med leg. psykolog, leg. läkare (psykiatriker).
Du är välkommen att boka in en första konsultation där vi kan berätta mer om hur en utredning går till och om det är en insats som passar för dig. En neuropsykiatrisk utredning börjar med intervjuer och skattningsskalor. Du träffar sedan psykologen för att genomföra kognitiva tester och andra psykologiska test.
Därefter träffar du läkaren för en läkarbedömning. Vi intervjuar även alltid en anhörig som en del i utredningen. Hela utredningen sammanställs sedan och utmynnar i en muntlig och skriftlig återgivning till dig. Om utredningen visar på att du behöver andra sjukvårdskontakter när utredningen är klar, är vi behjälpliga med remiss. Tidsomfattningen är beroende på hur många träffar som behövs, men det vanliga är att en utredning görs under cirka en månad.
Psykoterapi
Kognitiv Beteendeterapi (KBT)
En form av psykoterapi som fokuserar på tankar, känslor och förändring av problembeteenden. KBT är en metod med fokus på nuet. Det är en flexibel metod som kan anpassas till många olika problematiker och svårigheter. Terapiarbetet sker situationsbaserat, strukturerat och målfokuserat.
Schematerapi
En metod som har fokus på att förstå och förändra inlärda beteenden och strategier från uppväxten. Schematerapins arbete går ut på för att bryta djupa destruktiva beteendemönster och integrerade destruktiva attityder. Hållbara beteenden och strategier lärs in via anpassade övningar. Man får man träna på att vägleda sig själv sunt, hälsosamt och med medkänsla. Schematerapi är en gedigen metod med KBT som grund och inslag av anknytningsteori, gestaltterapi, och psykodynamisk teori.
Anpassad terapi utifrån grundprocess
Med hjälp av de olika delarna i processen lokaliseras det som är problem och skapar lidande. Det här är något som kan vara svårt att göra på egen hand eftersom inre psykologiska processer ofta är svåråtkomliga och komplexa. Tillsammans arbetar vi med tankesätt, beteenden och attityder. Motivation, hållbara beteenden och livskvalité arbetas fram genom förståelse, medvetenhet och lärande. Tidigare erfarenheter och livsmål finns också med i processen. I kortare terapier arbetar vi med utvalda problemområden. Nedan ser du vår process från första kontakt till avslutande samtal.
Första kontakten
Konceptualisering och kartläggning